BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Pages

Sunday, May 11, 2014

FAMILY TRIP TO LANGKAWI


Assalamualaikum.. Baru hari ni ada "feel" dan "aura" nak meng'update blog..huhu..
so ape yg nak dikongsikan kat sini adalah....... :

Family Trip To Langkawi ^_^
24-27 Jan 2014

Selama 4 hari 3 malam. walaupun perancangan awalnya kitorang just nak 2 hari 1 malam je..tp dah alang2 bercuti tu kan,cuti la bebetol..hehe.. ;)

Sebenarnya kitorg xde la beriya sgt nk ke Langkawi ni sebenarnye..hanya sekadar menunai dan mengotakn impian mak kami yg teringin nk naik kapal terbang a.k.a flight. so untuk permulaan ni kami pilih la destinasi dalam Malaysia lagi.. sebab jimat la siket.(kononnya) padahal..boleh tahan gak sebab kos shopping menyebabkan over budget .kikiki

sO..today i would like to share our best trip in Langkawi! :)


here we are! LCCT :)


sebelum terrangkat. hehe
#airasia- Now Everyone Can Fly!
Excited. tapi takut.


Subhanallah! So beautiful view.
I belive I can Fly.. Alhamdulillah,dgn IzinNya

Kemaen anak beranak.
Tunggu van sewa sampai.huhu
di LIA - Langkawi International Airport

Akhirnya! sampai jua.. MANY Thanks To Allah, Ahamdulillah :')

Map
#tapi kesian bile berjalan map ter tinggal kat homestay. aptb. huhu
huhu! our Kia Pregio yg sangat berjasa!
Our homestay. Sgt selesa. Berminat boleh call ya!
(kak Ina)

Dok kojap. loteh ghaso eh.
Sampai2 je homestay..lepas check in, dok hilangkan penat jap pastu  terus kua jenjalan..
Terus menuju Haji Ismail Group..servey2 harga coklat dulu.kikiki

makjang shopping sorg2 ye. jgn risaw, YA ade.hehe

wah mak. org lain tgk coklat, mak tgk periuk yee..
mcm ne nk bwk balik naek flight tu...hehehe
Dah keletihan pusing2 siang tu..baru la nak mengisi perut masing2..
Our Dinner @ Pekan Rabu
 kehausan yg amat sgt..
**Hari Kedua**
Lepas je breakfast beli nasi lemak depan homestay kitorang tu..kitorang pun mulakan perjalanan..

#Kota Mahsuri
Dalam Kota Mahsuri ni ada macam2 tempat menarik.

Makam Mahsuri

U know what.. da masuk muzium mahsuri ni baru lah ak faham jalan cerita sejarah Mahsuri ni..menarik sekali.

Kampung Kedah
Kat sini ada contoh2 rumah kedah.
kebanyakannya klasik2.
Almaklumla kawasan perkampungan kan.hehe I like!

Perigi Mahsuri
Sumayyah, Aniq with Ayah nye 
Take a break! coconut ice-cream! So nyummy.
Sedap taww..
repeat! hehehe
Hadapan Rumah Penghulu
Dalam Rumah Penghulu
Sempat mencoretkan kenangan
Ehem! Celah mane pon boleh!kikiki
cantik kan..^^

mcm kena jail. kesian.hihi

tgk2 je. tak beli pun.
mahal.hikhikhik
Beli la sikit2 buah tgn ape yg patot tu.huhu
# MARDI Agrotechnology park


Entrance
hehe. Sumayyah iklan tiket mardi ;)
Harga tiket masuk utk Dewasa RM6 Kanak-kanak RM3. Berbaloi-baloi sebab bayaran termasuklah lawat kawasan naik kenderaan  dan dapat makan buah free! makan lah sepuas-puasnya.hehe


Melawat kawasan naek lori ni.
Siap ade drebar lagi - Feeling special.kekek. tq MARDI ;)

Excited!
Nyam2 :D
haa..makan jgn x makan!hehe
amboi.cukup x tu? x cukup leh amik lagi. hikhik


Kat check point ni kami diberi makan dalam tempoh 15 minit. 
Kehadiran kitorg datang tak tepat pada masanya sebab banyak buah2 lain yg belum musimnya. erm.. sabar jela.. tapi ok la..penuh jugak la perut kami ni.hihi

weehoo.. It's a BIG Star Fruit! hehe
Fuiyooo.. Big MAmi Hebaat..heheheh
ececeh..suami eh  pulak.. hebat leteww..kikiki
Perghh..Sebelah tangan jugak! :P
alololo.. berat sgt ke tu syg..hikhik
comey! ^_*

Meneruskan perjalanan..

Check point seterusnya berhenti kat pohon ni..saje utk kenangan.
nampak simple.tapi ia mmg menyeronokkan!

tadaa.. kaklang n abalang :p
ewah2..ensem sgt la tu?mih mih mih :3
Mak ngan makjang pun nak jugak! x lepaskan peluang.
So sweet both of u.
sempoi..hahaha
ececeh... cool le tu? hikhik
peace yawww..haha
Itu kakja~
ni lagi satu.. mcm sesuaii je..kikiki
My turn.. hye youu..hehe

si kakak pun nk jugak. peace..hehe

wahhhh?cekak pinggang...@_@ hehehe



Next..g kawasan tanaman buah anggur. Macam yg ak cakap td. Silap time sebab belum musim and belum  masak ranum lg. 

Anggur ni kalau dah masak..erm...mmg tak dapat diselamatkan lagi lah..
Memang gondol ak kerja kn. tinggal tangkai je.hihi

My mak with my sis
Sebelum tamatkan perjalanan di kawasan Mardi ni.
Snap a pic with my mak first la!hehe
Sebelum pulang.. bagi melancarkan perjalanan seterusnya...

Isi Minyak dulu! hehe
BURAQ OIL.. Company pe tu? hantam sajala labuu..huhu
Cunnye tukang isi minyak ni!!hehe
my dear sis,kakngah ;)

** Hari Ketiga**

Bagi me'maintain'kan ketebalan poket masing2. Plan kami pagi ni masak2 di homestay. memandangkan rumah ni pun ada dapur masak, periuk nasi, cerek and lain2 perkakas termasuk la mesin basuh, apa lagi, gunakan lah ia sehabis baik. weeehoo.

So malam kedua tu kitorang dah siap2 shopping barang dapo. u know what. harga ikan cencaru segar hanya Rm5 sekilo! giler kentang dye punye murah. ikan terubuk sederhana besar seko pun baru je RM6.wahh.. manyak syok makan2 ma..hehe

he.. meriahkn.. excited makan walaupun lauk xdela special sgt.
Mungkin jarang dapat makan dlm suasana mcm ni kt tempat org kot.kan.

Muke kenyang. xleh nk sumbat lg letew smpai termenung.huhu :p
Plan hari ni g cable car. So sebelum naik tu lawat kawasan  la dulu..
 and my nikon pass to my bro. hehe..sakit tengkuk bawak kehulu kehilir. tapi tu pun kejap je dye rajin pegang.ceh. -_-

Oriental Village :)
leka tgk pe tu? cer teka..

hehe..tgk IKAN  la.. ape lg..
feberet 2 beradik ni..

Tapi mmg teruja pun..
banyak giler ikan2  ni
with my lovely anak buah.


ewah2..melepak berdua nampak.hehehe

ke kanan......

ke kiri....ececehh ^^

Panas Langkawi ni..feww..
Tengok bayang pun tau. pendek!
waktu pun da tghari..memey la..hohoho
#Sky Cab / Cable Car
* Biar gambar yg menceritakan segalanya.. Selamat melihat2..







abesh rambut kakak ku..huhuhu

kuat angen kt puncak bukit ni. da la tinggi. sayup2. >.<

Yeay! with minnie mouse yg comeyy ^_~

kite duduk berdua ngan mak taw ^_*

diorang duduk bertiga.nsb baek balance.hek hek ^_*

Apa yg pasti.. muka my makjang and kakngah sgt terserlah ketakutannnya..hohoho.. :p
Sepanjang perjalanan naik cabel car ni ak bnyak rakamkan pemadangan dengan video..so xdpt la uols tgk view dr atas yg membuatkan anda terpegun dengan kecantikan alam semulajadi yg indah ni. 

NEXT..

#Dataran Lang


Ceh.bersemangat menuju ke burung seko nih. hek hek



ececeh..gaya seorg photographer.
carik posisi baek la kunun2..wekk :p



Iye2 je si kakak nye pangku adik..

last2 tergolek dorg berdua.kikikih ^_*
*so sweet



 Gambar2 sederet di hadapan Lang..
**posing nampak mcm sama, tapi ada beza sikit k.hik hik**
(timer please... ^_*)





Kitorang tergelak besa ni bukan pe..
dekat depan kitorg ni kemaen ramai  yg nengok aksi kitorg ni
tu yg maluu2 kucen tu.hihihik ^_~

Yang bwh ni ..
Gambar2 sederet di belakang Lang pulak. huhuhu
*Timer snap lagi please...ngeh3





Aksi2 ni semua spontan
bila happy, semua boleh jadi, kan?
(^______^)

 Alhamdulillah.
walaupun ade dugaan kecil time kat sana..

.... van sewa rosak....

 ermm.. T_T
Tadada..tapi mmg kebetulan kat zon tunda :p

feeling down? no no no..hehe

kesiannn..
menunggu van baru smpai.
mcm2 gaya ada.hihik

walaupun rosak, tapi wa salute la kat empunye kenderaan sewa ni,
kitorg kol, x sampai 10 minit dorg da sampai!
cepat giler..
dorg datang gantikan dgn van baru.
kitorg okey je.
small matter la.
just enjoy it.
it's funny to remember.hihihik ;)

**Hari ke- Empat..LAST DAY**

BYE2 The best Homestay
:: Malinja Homestay::
:(

Bye2 pakcik kedai 7e..(rahsia pakcik pun kami 'pegang' ye(pasal hrga nasi lemak tu..kan..))hehehe
ape2 pun air kelape pakcik mmg cenggini (Y) (Y)
terbaekk!!

sempat singgah sini..
borong gamat

sempat snap..hewhew

East Marine.. Sea sport Cente.. 



Sempat singgah sini..
Kompleks terbesar Haji Ismail Group(HIG)





shopping2 dulu..hehe


kisses.. lg dan lg.. utk org2 di PD.hehe


emakk... ^_^

da keletihan nunggu yg laen shopping..adeh
nsb ade tempat duduk

lepaking ^_6
 Singgah sini pulak..
Langkawi Saga

tu je ygdibeli..lain2 da borong abesh da kt HIG..
sbb HIG jauh lebih murah ^_^
mcm ne tau? sbb kitorg da masuk semua kedai besar2 yg jual coklat dilangkawi ni..hihi

fuiyoo..baek punye parking. hikhik
kesian si kecik dok dlm van je..da kepenatan berjalan.

 #Kedai Makan "Acik Amik Dalam"

menuju ke kedai nye di sebuah taman komuniti..

baek2 amek oder makcik ye..
Rahsia acik kami 'pegang' hehehe

2nd table.hehe
pergghh..makanan da sampai!!
haish budak2 ni..sampai2 je terus g main gelongsor.
tinggi plak tuh >.<

amboi...licin..
sempat posing.. gambar sebelum makanan sampai..yeay.

 # Beras Terbakar

on the way to Beras Terbakar

Lorong2 kedai menuju ke rumah beras terbakar..da tutup..
sbb kitog sampai da kul 7.

nasib baik masih lgi boleh melawat.

::sejarah: serba sedikit kena amik tau k :)

contoh beras terbakar

Seronok. kawasan lengang x ramai org.
seronok wat pangai gilos.hehehe

cantik giler rumah ni..
siap ade kereta owner lg.hikhik ^_*

 #Bertolak Balik

udah malam...huhuhu

"Departure" erm :(

Menunggu waktu mau terbangggg..huhuhu

jyeahhh! menimbun2 barang milik kami

timbang..timbang..jgn x timbang.. 7 kg only k!
tapi kitorg sume more than that.. T_T

yeay da sampai...Alhamdulillah.
angkat bag yg padat muatannya.
tgk muka pun tau ringan ke berat!haha.

muka lega da selamat sampai..
walaupun flight sempat delay kat air tu tunggu turn utk landing.
seram gak mak jemah oit!
 What are the best moment! tak mampu diluah kan dengan kata2.
Masa yg sangat berharga bersama keluarga.
The perfect time.
Holiday with family.
It's a quality time.
Alhamdulillah.Trip ke Langkawi ni. semua happy. lebih2 lagi mak and makjang.
Even ak tak sempat menjejak kan kaki ke pulau2 yg ade disekeliling langkawi ni. sbb  family ak sblm ni da g sampai pulau2 ni dulu. ak je baru first time. however ak bersyukur sgt dapat luangkan masa ngn keluarga ak. Mana lah tahu kan. kot2 ade rezeki lagi ke Pulau Langkawi bersama my future husband plak ke kan.(En. Tunang; Kamarul) lepas wedding ke kan. hehehe
Okey
Sekian sahaja dari ku
Panjang lebar cerita yg telah dipendekkan
Banyak gambar yg telah terpilih
Moga ada perkara yg boleh dijadikan dorongan dan iktibar
Terkurang, tersilap kata, terguris perasaan harap dimaafkan.
~Assalamualaikum~

0 comments: